Frånluftsvärmepump
Stäng ×

Låt oss hjälpa dig att ta hand om dina saker. Vi har 25 års erfarenhet som gör att du kan vara säker på att dina saker tas om hand om på det bästa möjliga sättet. Använd formuläret för att kontakta oss så återkommer vi till dig så fort vi kan.

  EkoEnergi logotyp medium

  Frånluftsvärmepump

  Frånluftsvärmepumpen representerar en effektiv metod för att optimera energianvändningen i bostäder. Genom att återvinna värmen från den utventilerade inomhusluften bidrar systemet till en energieffektiv uppvärmning och minskade värmekostnader, samtidigt som det stödjer en mer hållbar energianvändning. 

  Hur fungerar en frånluftsvärmepump?


  En frånluftsvärmepump fungerar genom att ta vara på värmen i den luft som ventileras ut från ditt hem. Genom en process som involverar att luften passerar genom värmepumpens värmeelement omvandlas den till värmeenergi som sedan kan användas för att värma upp ditt hem och ditt varmvatten. På så sätt kan frånluftsvärmepumpen bidra till att minska din energiförbrukning samtidigt som den ger dig en bekväm inomhusmiljö.

  Hur går installationen av en frånluftsvärmepump till?

  Installationen av en frånluftsvärmepump är en noggrann process som börjar med en grundlig bedömning av ditt hem och dess ventilationssystem. Installatören kommer att hitta den bästa placeringen för värmepumpen för att säkerställa optimal prestanda och effektivitet. Sedan förbereds platsen för installationen och värmepumpen monteras, vanligtvis i närheten av ventilationssystemet där den kan dra nytta av den varma luften som ventileras ut. Efter att värmepumpen är installerad ansluts den till elnätet och andra nödvändiga system och genomgår tester för att säkerställa att den fungerar korrekt och effektivt. Genom att anlita oss kan du vara säker på att installationen utförs på ett säkert och effektivt sätt, vilket ger dig en pålitlig och energieffektiv värmepump för ditt hem.

  Varför är det viktigt att rengöra ventilationskanaler?

  Det är viktigt att rengöra ventilationskanaler regelbundet av flera skäl. För det första kan smuts och damm ansamlas i kanalerna över tid, vilket kan begränsa luftflödet och minska ventilationssystemets effektivitet. Detta kan leda till dålig inomhusluft, kvalitet och ökad risk för allergier och andningsproblem. Dessutom kan igensatta ventilationskanaler öka energiförbrukningen eftersom ventilationssystemet måste arbeta hårdare för att upprätthålla önskad temperatur. Genom att regelbundet rengöra ventilationskanalerna kan man förbättra luftkvaliteten, minska energikostnaderna och förlänga livslängden på ventilations utrustningen. Det är därför en viktig del av underhållet för ett hälsosamt och effektivt inomhusklimat.

  Vad kostar det att installera en frånluftsvärmepump?

  Priset för installation av en frånluftsvärmepump kan variera beroende på flera faktorer, såsom storleken på din fastighet, dina specifika behov och önskemål samt eventuella extra tjänster som krävs under installationen. För att få en exakt kostnadsuppskattning rekommenderar vi att du kontaktar oss för en personlig offert som är anpassad efter din situation. Våra experter kan ge dig en detaljerad överblick över installations kostnaderna och guida dig genom hela processen.

  Så väljer du rätt frånluftsvärmepump för ditt hus

  När du ska välja den rätta frånluftsvärmepumpen är det viktigt att överväga flera faktorer, såsom husets storlek och isoleringsgrad, din nuvarande energiförbrukning, det lokala klimatet, din budget och tillgängliga subventioner. Vi rekommenderar att du bokar en kostnadsfri konsultation med våra tekniker för att få personlig rådgivning som passar just din fastighet.

  Vad är fördelarna med en frånluftsvärmepump?

  En frånluftsvärmepump erbjuder många fördelar som både förbättrar ditt hem och minskar dina energikostnader, samtidigt som den bidrar till en mer hållbar miljö. Nedan listar vi några ytterligare fördelar:

  • Hög energieffektivitet: Frånluftsvärmepumpar kan omvandla den energi som annars skulle gått förlorad från frånluften till nyttig värme med en värmefaktor (COP) på mellan 3 och 5. Detta innebär att för varje kilowatt el de förbrukar, genererar de 3 till 5 kilowatt värme, vilket kan leda till en energibesparing på upp till 50-70% jämfört med traditionella uppvärmningssystem.
  • Minskade uppvärmningskostnader: Beroende på din nuvarande uppvärmningslösning och lokala energipriser kan övergången till en frånluftsvärmepump minska dina uppvärmningskostnader avsevärt. Användare rapporterar ofta en minskning av sina energiräkningar med 30-50% efter installationen.
  • Miljövänligt: Genom att återanvända värme från utventilerad luft minskar frånluftsvärmepumpar beroendet av fossila bränslen och bidrar till lägre koldioxidutsläpp. 
  • Förbättrad inomhuskomfort: Frånluftsvärmepumpar kan erbjuda en jämn och stabil inomhustemperatur året runt. De kan anpassas för att både värma och kyla ditt hem, vilket ger en behaglig inomhusmiljö oberoende av säsong.
  • Lågt underhållsbehov: Med grundläggande underhåll såsom regelbundet filterbyte och enkla rengöringsrutiner kan en frånluftsvärmepump ha en lång livslängd med bibehållen effektivitet, vilket minskar behovet av kostsamma reparationer.
  • Diskret och tyst drift: Moderna frånluftsvärmepumpar är designade för att vara tysta och diskreta, vilket gör dem idealiska för bostäder där ljudnivån är en viktig faktor.

  Finns det olika modeller av frånluftsvärmepumpar?

  Det finns många olika modeller av frånluftsvärmepumpar anpassade för olika behov och bostäder. Dessa inkluderar:

  • Standardmodeller för grundläggande uppvärmning och varmvatten.
  • Modeller med integrerad varmvattenberedare för allt-i-ett-lösningar.
  • Modeller med kylfunktion för uppvärmning och kylning av bostaden.
  • Högpresterande modeller för större bostäder med högre effektivitetskrav.
  • Kompakta modeller för mindre utrymmen.

  Valet beror på din bostads storlek, uppvärmningsbehov och budget.Kontakta oss gärna så kan vi diskutera dina alternativ och se till att du får en värmepump som passar just dig och dina behov.

  Vilken frånluftsvärmepump ska man välja?

  När det gäller att välja rätt frånluftsvärmepump för ditt hem finns det en hel del att ta hänsyn till. Vi på EkoEnergi föreslår att du bokar en gratis konsultation med oss så att vi kan ge dig personlig rådgivning som är anpassad efter din fastighet och dina specifika behov. Vi finns här för att guida dig genom hela processen och hjälpa dig att hitta den perfekta lösningen som passar just dig och ditt hem. Kontakta oss idag för att få hjälp efter dina behov. 

  FAQ

  Hur går installationen av en frånluftsvärmepump till?
  Installationen av en frånluftsvärmepump är en noggrann process som börjar med en grundlig bedömning av ditt hem och dess ventilationssystem. Installatören kommer att hitta den bästa placeringen för värmepumpen för att säkerställa optimal prestanda och effektivitet. Sedan förbereds platsen för installationen och värmepumpen monteras, vanligtvis i närheten av ventilationssystemet där den kan dra nytta av den varma luften som ventileras ut. Efter att värmepumpen är installerad ansluts den till elnätet och andra nödvändiga system och genomgår tester för att säkerställa att den fungerar korrekt och effektivt. Genom att anlita oss kan du vara säker på att installationen utförs på ett säkert och effektivt sätt, vilket ger dig en pålitlig och energieffektiv värmepump för ditt hem.

  Vad kostar det att installera en frånluftsvärmepump?
  Installationen av en frånluftsvärmepump kan variera i pris beroende på olika faktorer, inklusive storlek på ditt hem, val av modell och eventuella extra kostnader. Vi på EkoEnergi erbjuder kostnadsfria konsultationer för att ge dig en personlig bedömning och offert baserat på dina specifika behov och förutsättningar. Kontakta oss gärna för att boka en konsultation och få mer information om priser och kostnader för installationen.

  Hur lång är garantin på en frånluftsvärmepump?
  Garantin på en frånluftsvärmepump kan variera beroende på tillverkare och modell. Vi på EkoEnergi erbjuder generösa garantier på våra produkter för att säkerställa din trygghet och tillfredsställelse. Kontakta oss för att få mer information om garantivillkoren för den specifika modell du är intresserad av.

  Kan jag använda befintliga ventilationskanaler för en frånluftsvärmepump?
  I vissa fall kan befintliga ventilationskanaler användas för installationen av en frånluftsvärmepump, men det beror på flera faktorer såsom storlek och skick på kanalerna, samt val av modell och placering av värmepumpen. Vi på EkoEnergi kan utföra en noggrann bedömning av ditt ventilationssystem och ge dig råd och rekommendationer baserat på din specifika situation. Kontakta oss gärna för att boka en konsultation och få mer information.

  Hur underhåller jag min frånluftsvärmepump?
  För att säkerställa optimal prestanda och lång livslängd på din frånluftsvärmepump är regelbundet underhåll viktigt. Det inkluderar att rengöra och byta filter regelbundet, kontrollera och rengöra ventilationskanaler, samt att boka årlig service av en certifierad tekniker. Vi på EkoEnergi erbjuder även serviceavtal för att göra underhållet enklare och mer bekymmersfritt för dig. Kontakta oss för mer information om våra serviceavtal och underhållstjänster.

  Min takhöjd är lägre än 228 cm. Finns det en modell som passar?
  Ja, om din takhöjd är lägre än 228 cm finns det definitivt frånluftsvärmepumpar som kan passa ditt hem. På EkoEnergi har vi ett sortiment av frånluftsvärmepumpar som är anpassade för olika typer av bostäder och utrymmesbehov, inklusive de med lägre takhöjd. Det är viktigt att välja en modell som inte bara fysiskt passar i utrymmet utan också möter dina uppvärmningsbehov effektivt. Vi rekommenderar att du tar kontakt med oss för en personlig konsultation, där vi kan diskutera dina specifika förutsättningar och hjälpa dig att identifiera den mest lämpliga frånluftsvärmepumpen för ditt hem.

  Finns det några extra kostnader med att installera en frånluftsvärmepump?
  När det kommer till eventuella extra kostnader för installationen av en frånluftsvärmepump kan det variera beroende på olika faktorer. Vi föreslår att du bokar en kostnadsfri konsultation med oss så att vi kan gå igenom din specifika situation och ge dig en personlig bedömning. På så sätt kan vi tillsammans ta reda på om det finns några extra kostnader att ta hänsyn till och hur vi kan hjälpa till att göra processen så smidig och kostnadseffektiv som möjligt för dig.

  Kan jag få rotavdag för installation av frånluftsvärmepump?
  Ja, du kan ofta få ROT-avdrag för installation av en frånluftsvärmepump i Sverige. För att kunna utnyttja ROT-avdraget för installation av en frånluftsvärmepump måste arbetet utföras på en bostad som du äger och använder som permanent bostad eller fritidshus. Det är viktigt att komma ihåg att ROT-avdraget endast täcker arbetskostnaden, inte materialkostnader eller kostnader för utrustning. Innan du påbörjar projektet är det en god idé att kontrollera de aktuella reglerna och villkoren för ROT-avdraget, då dessa kan ändras över tid. Skatteverkets hemsida erbjuder uppdaterad information om ROT-avdraget och vilka arbeten som kvalificerar sig.

  Fyll i kontaktformuläret för att boka service. Tyvärr kan vi inte boka service via telefon då vi oftast är utanför kontoret dagtid.

  Kontakt

  För snabb serice, skriv i kontaktformuläret!

   Meny

   Kontakta oss

   Vi hjälper dig